Drugs Monologen
van 15/10/2023 tot 15/02/25
Waarom gebruik(t)en mensen drugs? En welke betekenis geven ze eraan?
Het historisch onderzoeksproject Drugs Monologen nodigt het publiek uit om persoonlijke verhalen bij te dragen aan dit onderzoek naar drugsgebruik in Nederland tussen 1960 en 2000.
Sinds de jaren zestig zijn drugs niet meer weg te denken uit de samenleving. Voor sommigen staan ze symbool voor rebellie, bevrijding of expressie; voor anderen voor misbruik, stigmatisering of trauma. In de felle maatschappelijke en politieke debatten over drugs blijft één stem vaak ongehoord: die van gebruikers zelf. Drugs Monologen draait daarom om het perspectief van mensen die zelf cannabis, XTC, speed, cocaïne, heroïne of welk middel dan ook gebruikten.
Iedereen die tussen 1960 en 2000 drugs heeft gebruikt – ongeacht welke, hoe vaak of hoe lang – kan meedoen. Via een beveiligde vertelmogelijkheid op de Drugs Monologen website kunnen deelnemers anoniem of openlijk hun verhaal insturen voor het onderzoek, individueel of samen met iemand anders. Ook kunnen ze suggesties doen voor het onderzoek, zoals locaties voor de drugskaart van Nederland of publicaties voor de egodocumentendatabase.
Naast deze online storytelling mogelijkheid organiseert Drugs Monologen oral history interviews en groepsgesprekken rond specifieke thema’s, zo mogelijk in samenwerking met deelnemers. We betrekken het publiek ook door onderzoeksresultaten te delen via blogs, podcasts en sociale media, zoals LinkedIn, Bluesky en Instagram.
Het project romantiseert of veroordeelt drugsgebruik niet, maar streeft naar een beter begrip van een maatschappelijk fenomeen dat sinds de jaren zestig een belangrijke rol speelt. Drugs Monologen is een project van de Open Universiteit en Poppi Drugs Museum en wordt gefinancierd door NWO.
Doel
- Historische, persoonlijke ervaringsverhalen over drugsgebruik in de periode 1960-2000 verzamelen door het Nederlands publiek actief te betrekken bij het onderzoek.
- Een innovatieve storytelling app ontwikkelen die deelnemers de mogelijkheid biedt om zelf en desgewenst anoniem deel te nemen aan het onderzoek.
- Drugsgebruik begrijpen in de historische en maatschappelijke context vanuit het perspectief van de gebruiker.
- Bijdragen aan het maatschappelijke en politieke drugsdebat.
- Bijdragen aan destigmatisering van drugsgebruik en drugsgebruikers.
- Ervaring opdoen met het participatiever maken van historisch onderzoek rond het thema drugs.
Beschrijving van citizen science aspecten
1 Deelnemen aan Drugs Monologen kan door: een persoonlijk verhaal bijdragen, meedoen aan een vertelmiddag of een oral history interview, bijdragen van een plek aan de drugskaart van Nederland of een publicatie aan de egodocumentendatabase.
2 Wetenschappelijk onderzoeksproject gesubsidieerd door NWO. Gepubliceerd wordt in wetenschappelijke artikelen, policy paper, podcastserie en blogs.
3 Mensen doen mee omdat zij hun verhaal willen delen, hun verhaal gewaardeerd, willen bijdragen aan historisch onderzoek, willen reflecteren op hun verleden of een boodschap hebben. Deelnemers die daarvoor kiezen, zien hun verhaal gepubliceerd op de projectwebsite. Indien rechtvaardig krijgen deelnemers een financiële of in natura vergoeding.
4 Met deelnemers die meer willen, werken we op maat samen: samen met één verteller doen we archiefonderzoek, een ander zet zelf een verhalenmiddag op voor zijn vroegere netwerk. We publiceren samen met hen over de resultaten.
5 Deelnemers worden vooraf geinformeerd over wat er gebeurt met hun data. Ze kunnen het project volgen via een nieuwsbrief en social media. Met velen houden we ook persoonlijk contact.
6 Publieksparticipatie is inherent aan het project.
7 De onderzoeksdata worden na de onderzoeksperiode beschikbaar voor andere onderzoekers via KNAW-DANS (voor zover deelnemers daar toestemming voor hebben gegeven). Alle publicaties zijn open access.
8 Erkenning van participatie is inherent aan het project, veelal anoniem op verzoek van de deelnemer.
9 Wij zetten met dit project onze eerste stappen op het terrein van citizen science en evalueren doorlopend de mogelijkheden en beperkingen die we ervaren, zodat we de participatie in toekomstig vervolgonderzoek verder kunnen vergroten.
10 Wij hebben veel geinvesteerd in ethische procedures en beveiliging van de data, in samenwerking met experts van onze universiteit en KNAW-DANS.
Benodigde apparatuur
Deelnemers die zelfstandig hun verhaal willen bijdragen via de vertelmogelijkheid op de website hebben een smartphone, tablet of computer nodig. Deelnemers die dat doen tijdens een vertelmiddag of ander evenement kunnen gebruik maken van apparatuur van het project.
About funding
Funding bodies: NWO
Gemaakt 4 maart 2025 12:43
Laatst bijgewerkt 6 maart 2025 08:50
