
Eerste Social Lab bijeenkomst participatief onderzoek
Citizen Science Nederland
4 maart 2025 14:51
Terugblik
Op 21 februari vond in Soest de eerste van drie social lab-bijeenkomsten plaats, georganiseerd door TwynstraGudde in opdracht van NWO. Met zo’n 30 deelnemers — variërend van burgerwetenschappers tot onderzoekers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties — stond de bijeenkomst in het teken van één centrale vraag: onder welke voorwaarden kunnen burgers en onderzoekers op een meer gelijkwaardige manier samenwerken in onderzoeksprojecten?
De bijeenkomst bracht een diverse groep belanghebbenden samen. Uit een peiling bleek dat veel deelnemers actief zijn binnen de wetenschap of als burgerwetenschapper. Ook waren er vertegenwoordigers uit het maatschappelijke veld, overheden, het bedrijfsleven en zelfstandigen. De deelnemers zijn werkzaam binnen uiteenlopende domeinen zoals leefomgeving, sociaal-maatschappelijke vraagstukken, geesteswetenschappen, cultuur en zorg. Een aanzienlijk deel gaf aan domeinoverstijgend te werken.
Tijdens de bijeenkomst verkenden deelnemers hun ideeën over wat gelijkwaardigheid in participatief onderzoek betekent. Veelgenoemde aspecten waren waardering van de kennis van burgers, betrokkenheid in alle fasen van het onderzoek en ruimte voor maatwerk en lokale verschillen. Ook werd de voorlopige analyse gepresenteerd van interviews met ervaringsdeskundigen uit binnen- en buitenland, waarin vier dimensies van gelijkwaardigheid centraal staan: motivatie, organisatie, interactie en realisatie.
In interactieve sessies dachten de deelnemers na over de toekomst van gelijkwaardig onderzoek en gaven zij hun visie op de gewenste situatie in 2035. Vervolgens gingen zij in gemengde groepen in gesprek over de interviewresultaten en prioriteerden thema’s die zij belangrijk vinden en waar zij energie op voelen. Deze input vormt een belangrijke bouwsteen voor het advies aan NWO.
Op basis van de gedeelde inzichten zijn vier werkgroepen gevormd, elk met een eigen focus:
-
De Urgentie-setters: richten zich op gelijkwaardige agenda-setting binnen onderzoek.
-
Power To The People: verkennen financieringsmogelijkheden voor grassroots onderzoek.
-
Eerste Hulp Bij Ongemakkelijk Onderzoek: ontwikkelt tools tegen machtsongelijkheid in onderzoek.
-
3Ms: werkt aan een lerend systeem dat micro-, meso- en macroniveau in onderzoek verbindt.
De dag werd afgesloten met het pitchen van deze ideeën, waarbij deelnemers door middel van een kleine verdeling van budgetten oefenden met het democratisch toekennen van middelen aan onderzoeksvoorstellen. Ook werd er vooruitgeblikt op de volgende bijeenkomsten en input verzameld voor verdere verdieping.
De volledige opbrengsten van de bijeenkomst zijn openbaar beschikbaar en te vinden via Zenodo:
Vervolg
-
De tweede social lab-bijeenkomst vindt plaats op maandag 19 mei in het Wijkpaleis in Rotterdam. Hierin wordt voortgebouwd op de eerste bijeenkomst en de lopende mini-verkenningen. Ook wordt gewerkt aan verdere concretisering van het advies. Meer informatie en de mogelijkheid om je aan te melden vind je op de website van Open Science NL.
-
In aanloop naar deze bijeenkomst wordt een survey uitgezet onder mensen met ervaring in participatief onderzoek. De vragenlijst is bedoeld om aanvullende inzichten te verzamelen.
Heb je suggesties voor verspreidingskanalen van deze survey. Neem dan contact op via jch@tg.nl.
Geschreven door Joshua Cohen en Pam de Sterke