Werk- en themagroepen
Leden van het CS-NL netwerk kunnen samenkomen om te werken aan onderwerpen van wederzijds belang via Werkgroepen (WG's), of onderwerpen van wederzijds belang bespreken via Thematische Groepen (TG). Deze groepen zijn een belangrijk centraal onderdeel van het netwerk, omdat ze leden samenbrengen om kennis, ervaring en expertise te delen en om samen te werken aan bijvoorbeeld het ontwikkelen van bronnen of het plannen van nieuwe initiatieven.
Als je geïnteresseerd bent om lid te worden van een WG of TG, als waarnemer of als actieve deelnemer, kun je contact opnemen met de groepscoördinatoren of deelnemen aan de gesprekken op de CS-NL Community Hub op het JOGL platform.
Het is ook mogelijk om de vorming van een nieuwe groep voor te stellen door contact op te nemen via deze contact formulier als u ingelogged bent.
Wat is het verschil tussen WG's en TG's?
Elke groep heeft zijn eigen specifieke aanpak gebaseerd op de behoeften van de leden en hun gemeenschappelijke belangen, maar het belangrijkste verschil is dat:
Werkgroepen (WG):
- Richten zich op een concreet doel en/of specifieke taak, zoals het verzamelen van gebruikersbehoeften voor het CS-NL platform,
- Zich richten op het ontwikkelen van nieuwe hulpmiddelen of bronnen die nodig zijn voor de praktijkgemeenschap, zoals ethische richtlijnen, en
- Kunnen de WG sluiten na voltooiing van een gewenste taak, of zich blijven richten op het aanpakken van nieuwe behoeften, afhankelijk van de doelstellingen van de leden. en/of product, bijv. een website, een toolkit.
Thematische groepen (TG):
- Richten zich op een specifiek thema of toepassingsgebied van Citizen Science praktijken, zoals gezondheid of biodiversiteit,
- Richten zich op het delen van kennis en ervaring om van elkaar te leren en de beste praktijken verder te ontwikkelen, en
- Kan doorgaan zolang er gedeelde interesse is in het onderwerp.
Ben je geïnteresseerd in het starten van een nieuwe WG of TG, of heb je een andere gezamenlijke werkstructuur voor te stellen? Laat het ons weten via deze contact formulier als u ingelogged bent.
Huidige werk- of themagroepen
WG Communicatie
Deze werkgroep houdt zich bezig met het opzetten van een communicatiestrategie waar wordt gekeken naar de kennisuitwisseling binnen het netwerk, het betrokken houden van de verschillende belanghebbenden, en het communiceren met de CS gemeenschap en andere lokale, regionale, nationale en internationale netwerken.
Coordinator: Sumeyye Sahin - communicatiemanager CS-NL
WG Inbedding van CS bij instituten
De werkgroep inbedden citizen science bij hoger onderwijsinstellingen richt zich op het organiseren en inbedden van CS bij universiteiten en hogescholen.
Coordinator: Maya van den Berg - Kenniscoordinator CS-NL
TG Data & Infrastructuur
Relevante onderwerpen voor de TG Data en Infrastructuur zijn de verantwoordelijkheid voor (open) data, privacy, toegankelijkheid van infrastructuur en status van de door burgers verzamelde data. Extra oogmerk gaat naar FAIR principes (FAIR Principles - GO FAIR (go-fair.org) en regionale Open Science Communities (Open Science Community NL [OSC NL] (osc-international.com) en een laagdrempelig instap voor nieuwe burgerwetenschappers zonder technische/informatica achtergrond.
Coordinator: Frank Ostermann - University of Twente
TG Citizen Science voor Gezondheid & Welzijn
Burgerwetenschap verwijst naar de deelname van niet-professionele wetenschappers of burgers aan wetenschappelijk onderzoek. In domeinen zoals ecologie, biodiversiteit, astronomie of klimaatwetenschap verzamelen vrijwilligers vaak gegevens, bijvoorbeeld door lokale waarnemingen, luchtkwaliteit of weerpatronen te monitoren. Dankzij internet en mobiele technologie kan wereldwijd worden bijgedragen, wat grootschalige dataverzameling vergemakkelijkt.
In medische en sociale wetenschappen gaat burgerwetenschap verder dan alleen data verzamelen: deelnemers werken (al dan niet samen met wetenschappers) aan onderzoeksvragen, methoden, data verzameling, analyses en verspreiding van resultaten. Ook kunnen ze experimenteren met hun eigen data en gezondheid. Burgerwetenschap kan dus plaatsvinden op diverse niveaus en in verschillende fasen van onderzoek, en over henzelf gaan. Dit bevordert inclusiviteit, versterkt vertrouwen in de wetenschap en gemeenschapsbanden, en democratiseert wetenschap. Het zorgt ook voor uitdagingen die bijvoorbeeld gaan over de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek, randvoorwaarden, resources, data (delen, opslag, veiligheid, privacy), eigenaarschap, gelijkwaardigheid, ethiek, en organisatorisch beleid.
Coordinatoren: Kris Bevelander - Radboudumc en René Luigies - Games for Health
TG Natuur & Biodiversiteit
Citizen Science met betrekking tot onderwerpen gerelateerd aan Natuur & Biodiversiteit.
Coordinator: Froukje Rienks - KNAW-NIOO
Afgesloten werk- of themagroepen
WG CS-NL platform
Het doel van deze werkgroep was het creëren van een advies voor een platform waar leden van het CS-NL netwerk elkaar kunnen vinden, kennis en hulpmiddelen kunnen delen, en ideeën en vragen kunnen uitwisselen.
Deze werkgroep liep van 2023 tot 2024 en dit is het eind product:
Coordinatoren: Maya van den Berg (University of Twente), Heleen van Manen (KB), en Astrid van Wesenbeeck (KB)