Kennisplatform FAQ
Wat zijn de functionaliteiten van het CS-NL Kennisplatform?
Op dit platform kun je zoeken naar hulpmiddelen die nuttig zijn voor het plannen en uitvoeren van citizen science projecten, trainingen en materialen over de praktijk van citizen science, andere platforms waar dergelijke materialen worden gedeeld, en citizen science projecten om te leren van de ervaringen van anderen en samen te werken. Je kunt ook de profielen vinden van netwerkleden en organisaties die betrokken zijn bij citizen science projecten en onderzoek in Nederland.
Is het CS-NL Kennisplatform alleen voor mensen in Nederland?
Als het nationale netwerk voor Citizen Science in Nederland, is Nederlands onze primaire taal en ons belangrijkste doel is om de praktijkgemeenschap in Nederland te verbinden en kennisuitwisseling over initiatieven in Nederland te ondersteunen. Maar veel citizen science initiatieven zijn grensoverschrijdend, en onze leden komen ook uit andere landen en zijn ook actief in de Europese citizen science gemeenschap - we verwelkomen daarom iedereen om zich bij ons aan te sluiten!
Kan ik het CS-NL Kennisplatform gebruiken zonder me aan te melden?
Alle zoekfuncties zijn volledig beschikbaar voor iedereen die de website bezoekt, en alle content kan worden gelezen zonder dat je je hoeft aan te melden.
Je krijgt echter de beschikking over een reeks extra functies wanneer je je aanmeldt om een log-in aan te maken voor het platform. Als geregistreerde gebruiker kun je dan:
- uw organisatie en uw eigen projecten profileren,
- uw eigen bronnen delen met de gemeenschap,
- deze profielen aan elkaar koppelen zodat organisaties, andere leden van de organisatie, hun projecten en hun gerelateerde bronnen allemaal met elkaar verbonden zijn, feedback of informatie achterlaten over uw eigen ervaring met het gebruik van de materialen onder het resourceprofiel op het platform, en
- profielen van hulpbronnen bookmarken voor snelle en gemakkelijke toegang vanuit je persoonlijke ruimte.
Hoe meld ik me aan of log ik in?
Als je het Kennisplatform voor de eerste keer bezoekt of nog niet bent ingelogd, zie je een blauwe knop “Inloggen” rechtsboven op de website. Dit brengt je naar het formulier waar je je voor de eerste keer kunt aanmelden en naar het inlogproces voor het platform als je eenmaal bent aangemeld.
Wat is de optie om u aan te melden bij JOGL?
Het Just One Giant Lab platform (JOGL) is de locatie van de CS-NL Community Hub, wat onze gedeelde werkomgeving is voor werkgroep- en themagroepleden. De Community Hub en dit Kennisplatform zijn verbonden door een single sign-on (SSO) om de overgang tussen de twee soepel te laten verlopen voor onze leden.
- Als u eerst een gebruikersaccount aanmaakt op het Kennisplatform en later een gebruikersaccount aanmaakt op JOGL met hetzelfde e-mailadres, kunt u beide inlogmogelijkheden gebruiken op het Kennisplatform.
- Als u eerst een gebruikersaccount aanmaakt op JOGL, kunt u inloggen op het Kennisplatform met de optie 'Aanmelden met JOGL' (of u kunt nog steeds het aanmeldproces van het Kennisplatform volgen en beide opties voor u beschikbaar hebben).
Wat is het verschil tussen het Kennisplatform en de Community Hub?
Deze website is het CS-NL Kennisplatform waar de Nederlandse gemeenschap van citizen science beoefenaars informatie kunnen delen over hun organisaties, projecten en initiatieven en bronnen en trainingsmaterialen kunnen delen die nuttig kunnen zijn voor anderen. Het is openlijk beschikbaar voor iedereen om deze bronnen te zoeken en te vinden, en iedereen kan inloggen om gebruiker te worden en zijn eigen informatieprofiel aan te maken.
De Community Hub is de gedeelde werkomgeving voor leden van de CS-NL Werkgroepen en Thematische Groepen, waar ze notities kunnen bijhouden, documenten kunnen delen en gerelateerde onderwerpen kunnen bespreken. De Community Hub wordt gehost op het open source JOGL Platform, dat is gebouwd als een online gemeenschapsruimte voor wetenschaps- en innovatieorganisaties en ecosystemen, om documenten te kunnen delen, te discussiëren, collectieve beslissingen te nemen en middelen te beheren.
Op dit moment is toegang tot deze Community Hub via een uitnodiging wanneer je lid wordt van een WG of TG, zodat we wat meer tijd kunnen besteden aan het ontwikkelen van deze Hub met de CS-NL gemeenschap om zo goed mogelijk aan hun behoeften te voldoen. Als je lid wilt worden van de CS-NL Community Hub, stuur dan een e-mail naar info @citizenscience .nl.
Worden de hulpmiddelen gehost op het CS-NL Kennisplatform?
Nee, we hosten geen documenten, bestanden of software op ons platform. Hulpmiddelenprofielen bevatten een externe link naar de locatie waar die hulpbron is opgeslagen of gepubliceerd, en projectprofielen bevatten een link naar de externe website van dat project. We raden het gebruik van permanente opslagplaats (of ‘repository’) sterk aan (zoals de uitgeverspagina voor artikelen, Zenodo, OSF of het RIO Journal) om permalinks en digital object identifiers (DOI) te maken voor alle hulpmiddelen.
Als je nog niet over zo'n opslagplaats beschikt, ben je welkom om de CS-NL Kennisplatform repository op Zenodo te gebruiken die voor dit doel is opgezet. (N.B. De moderatie van deze repository volgt dezelfde criteria als voor het Kennisplatform zelf).
Ik kan het type bron dat ik zoek niet vinden
Hoewel we ernaar streven om zoveel mogelijk hulpmidellen beschikbaar te maken, zal dit kennisplatform nooit een volledige database zijn van bestaande materialen of projecten. We raden je aan om ook het Europese Citizen Science Platform EU-Citizen.Science te bezoeken.
Als je toch niet kunt vinden wat je zoekt, laat het ons dan weten via info @ citizenscience.nl.
Hoe kan ik zelf een project of hulpmiddel toevoegen aan het Kennisplatform?
We moedigen alle leden van de CS-NL gemeenschap aan om een profiel aan te maken voor hun organisaties, citizen science projecten en bronnen op het platform. Het is ook mogelijk om een evenement toe te voegen aan de Evenementenpagina.
Om een profiel aan te maken, moet je je eerst aanmelden en inloggen op het platform en dan het juiste formulier selecteren uit de volgende lijst via de 'Nieuwe inzending' knop in de rechterbovenhoek:
- Profielformulier organisatie
- Profielformulier project
- Profielformulier hulpmiddelen
- Profielformulier training & onderwijsmateriaal
- Profielformulier platform
- Formulier om evenement toe te voegen
We raden je aan om eerst je organisatieprofiel aan te maken, dan je projectprofiel en vervolgens je middelenprofiel - dit is de makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat ze alle drie met elkaar kunnen worden verbonden. Deze informatie zal worden gedeeld op het openbare profiel van je project of hulpmiddel, samen met een extern gebonden link naar waar de bron of het project wordt gehost. Let op: we hosten geen bronnen op het Kennisplatform, maar het is wel mogelijk om je bron toe te voegen aan de CS-NL Kennisplatform Zenodo repository om een permalink en digital object identifier (DOI) te creëren.
Houd er rekening mee dat we alle inzendingen modereren (Wat is het moderatieproces?) om ervoor te zorgen dat alle bronnen van goede kwaliteit zijn (Wat zijn de kwaliteitscriteria?) en dat alle projecten inderdaad citizen science-initiatieven zijn (Wat is citizen science?).
Hoe werkt moderatie?
Wanneer een profiel wordt opgeslagen, wordt het ter moderatie voorgelegd aan de moderator van het platform en gemarkeerd als 'nog niet gemodereerd' op het platform. Het eerste criterium waar de moderator naar zal kijken, is dat je de citizen science aspecten van je project hebt beschreven, of de manier waarop je bron relevant is voor citizen science. Richtlijnen hiervoor zijn te vinden in de ECSA 10 principes van citizen science.
Hulpmiddelen worden verder beoordeeld aan de hand van een aantal kwaliteitscriteria om er zeker van te zijn dat ze eenvoudig toegankelijk, implementeerbaar en aanpasbaar zijn, goed gestructureerd, duidelijk beschreven en geschreven in duidelijke taal.
Wat zijn de kwaliteitscriteria voor hulpmiddelen?
Na het invullen van alle verplichte metadatavelden in het profiel, en na te hebben gecontroleerd of de bron relevant is voor de beoefenaars van citizen science, wordt de bron beoordeeld aan de hand van een reeks kwaliteitscriteria om ervoor te zorgen dat alle bronnen die op het platform worden geprofileerd van goede kwaliteit zijn.
Wij beschouwen bronnen van goede kwaliteit als bronnen die gemakkelijk toegankelijk, implementeerbaar en aanpasbaar zijn, goed gestructureerd, duidelijk beschreven en geschreven in duidelijke taal. Het verhoogt ook de waarde en kwaliteit van uw hulpmiddel als u iets kunt zeggen over hoe het in de praktijk is gebruikt en verder ontwikkeld, en of het al dan niet is geëvalueerd op bruikbaarheid, toepasbaarheid en impact.
Wat zijn de kwaliteitscriteria voor projecten?
Dezelfde overkoepelende criteria worden toegepast op zowel projecten als bronnen. Je bent verplicht om beschrijvende informatie te verstrekken in een aantal gegevensvelden in het projectprofiel, waarvan sommige verplicht zijn, voordat het kan worden ingediend voor moderatie. Een van deze verplichte velden is een beschrijving van de citizen science aspecten van het project, dat zal worden beoordeeld door een moderator van het CS-NL team voordat het wordt gepubliceerd op het platform. Richtlijnen voor wat kan worden beschouwd als citizen science kunnen worden gevonden in de ECSA 10 Principles of Citizen Science.
Kan ik een profiel bewerken nadat ik het heb opgeslagen?
Ja, je kunt de profielen van de projecten, bronnen en organisaties die je hebt gedeeld bewerken en bijwerken, zowel voor als nadat ze zijn gemodereerd. Je vindt deze profielbewerkingspagina's in je Persoonlijke omgeving.
Wat is het Persoonlijke Omgeving?
In de Persoonlijke Omgeving kun je de inhoudsprofielen bewerken die je hebt ingediend (als aangemeld lid van het platform), om deze profielen up-to-date te houden. Je vindt er ook de lijst met bronnen die je hebt gebookmarked om ze snel en gemakkelijk te kunnen raadplegen.
Wat betekent het om een project of hulpmiddel te bookmarken?
Als je ingelogd bent, zie je een 'bladwijzer'-knop onderaan de profielen. Hiermee kun je de profielen waarin je geïnteresseerd bent toevoegen aan een lijst die je kunt vinden in je persoonlijke omgeving onder Mijn bladwijzers, zodat je deze inhoud gemakkelijk terug kunt vinden.